25. 6. 2012

2012.06.24 Vysoké Tatry - Lomnický štít (Cmiter)

Do třetice všeho dobrého. První pokus zhatily špatné sněhové podmínky. Při druhém pokusu nás z Leivikového kotle vyhnali laviny. Tentokrát sice sólo, ale nejspíš už v ideálních podmínkách. Tedy až na předpověď počasí, která slibovala opět na odpoledne oblačnost nad Tatrami. Musím se tedy dostat nahoru co nejdříve. Jenže opět vůbec nestíhám. Na parkoviště do Lomnice, kde se rozhodnu přespat přijíždím až po 22:00. Co hůř nad Tatrami se stále drží mlha. Ve 2:00 mě budí Poláci co zaparkuji vedle mého auta a vyrážejí do tmy. Takhle brzy mě nikdo ven nedostane. Vyrážím až okolo půl páté což není žádná sláva :-( Zato obloha modrá a nikde ani mráček.(pokračování)
Pod Cmiterem a pohled dolu do Skalnaté doliny
závěrečný výstup do Medené štrbiny
FOTOGALERIE
Jako vtípek beru pásky a cedule zákaz vstupu na sjezdovku. Nemám čas dávat si panoramatický výstup po asfaltce. Razím tedy zákaz ne-zákaz přímo po sjezdovce ke Štartu. Hold z pěších turistu nic nedostanou tak je potřeba jim výstup trochu znepříjemnit... Nejprudší pasáž vylezám opět přímo po sjezdovce už jen z principu kvůli těm zákazům. Zde by se ale dal pochopit. Eroze a natažené sítě...
Za 2 hoďky už mám nepříjemný výstup za sebou. Levou stranou Skalnaté doliny (po bývalém chodníku vedoucím do Lomnického sedla) pokračuji dolinou. Chodník opouštím jakmile dělá obrátku nahoru. Dále pokračuji ve stejném směru přes pás suti až opět naražím na vyšlapaný chodníček. Ten mě zavede do nejvyššího patra Skalnaté doliny. Zde dávám krátkou pauzu a koukám na horolezce co bojují ze sněhem pod Kežmarským štítem. Mohou mi jen tiše závidět zimní vybavení co záhy vytahuji. Lehce stoupám Leivikovým kotlem nahoru k předělu. Ten je poměrně prudký a dost dlouhý. Lze jej, ale zvládnout hledáním vhodné cesty. Nepříjemná je hlavně mokrá skála od tekoucí vody. V závěrečné části je natažené i lano. Tedy spíš mi to připomínalo gumu. Tak jsem se o něj jen raději jen lehce přidržoval...
Nabírám vodu a opět obouvám mačky a beru cepín. Následuje výstup k hraně Cmiteru. Tu se snažím obcházet pravou stranou. Dobrá zpráva je že lávka vedoucí po předělu Cmiteru je už bez sněhu. Horší bude se k ní dostat. Lezení po sněhu, který měl určitě 55° navíc od přechodu do stěny mě dělil hodně hluboký příkop. Sníh byl u skály už hodně odtáty a celý je vlastně z metr ne-li víc nad terénem. Spadnout pod něj tak mě nejspíš najdou až v pulce léta, až to vše odtaje... Také to snad ani není sníh, ale spíš led jak je tvrdý.
Nemohu tedy volit nejednoduší výstup na skálu, ale tam kde mi to podmínky dovolí. Na jednom místě pod jedním žlábkem je kus sněhu utržený. Opatrně se po něm dostávám do žlabu. Je hodně kolmý a dost mi to připomenulo obávaný prah v Krčmárovém žlabu. Navíc sólo bez jištění. Nemohu si dovolit pád, protože bych skončil pod masou sněhu někde v půlce kotle.
Po tomto adrenalinovém kousku se konečně dostávám na lávku vedoucím nad Cmiterem, Ta je už bez sněhu. Lehce se tedy dostávám do "žlabu" pod Vidlovým hřebenem. Zde opět ke slovu přicházejí mačky a cepín. Oproti lezení v kotli Cmitera je zde už sníh měkčí a lze tedy pěkně zakopávat nohy a stoupat vzhůru. Zanedlouho se dostávám na skálu a mačky s cepínem putuji definitivně do batohu. Sklon se postupně zvyšuje a přibývají hladké skalnaté plotny. Ty jsou často potečené vodou a obrostlé travou s kluzkým bahnem. Daří se mi ale těžší useky obcházet po různých řimsičkách. Terém je zde dost členitý a tak lze hledat spoustu možnosti výstupu. Nejčlenitější se zda úplně v levo, kde vedou sloupy elektrického vedení. Já jsem přesto rozhodnut setrvat v linii a dolezt až do Medené štrbiny ze které začíná Vidlový hřeben. Závěr je asi nejtěžší a často se držím jen za milimetrové spáry v plotnách. Přesto nejde o nic divokého... Nejspíš to bude tak max II UIAA obtížnost. Takový techničtější turistický výstup.
Z Medené strbiny už je výběr cest na vrchol, který je na doslova na dosah značný. Od lehkého výšlapu z prava až po setrvání v plotnách co nabízí levá strana. Já volím zlatou střední cestu, už jen protože mlhy značně přibývá. Rád bych nahoře cvak i nějaké vrcholové foto. Na vrcholku je jen pár turistu co zde vyjeli lanovkou a jeden Česky horolezec co zde vylezl Jordánkou. Bez maček (lezl po skále) a ptá se jestli zvládne bez nich sestoupit. Ukliňuji ho, že řetězy už nejsou dávno pod sněhem a vlastně na straně do Emericyho nářku není vubec sníh.
Počasí se stává hodně proměnlivé a střídá se slunečno z mlhou. Cestou dolu potkávám už zástupy turistu mířící na Lomničák touto lehkou sestupovkou. Jen jejich lenost a čekání na lanovko bude potrestána nulovým výhledem :-) Zanedlouho se celé Tatry ponořují do mraku a ty zde vydrží nejspíš až opět do noci.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z climber.skialpfest.sk  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

Předchozí treky na Lomnický štít:
2012.06.17 Vysoké Tatry - Lomnický štít (Medene lávky)
 

2012.04.28 Vysoké Tatry - Lomnický štít

2012.04.20 Vysoké Tatry - Cmiter
 

2011.10.02 Vysoké Tatry - Pyšný, Lomnicky štít  
2011.09.25 Vysoké Tatry - Lomnicky štít  
2011.09.07 Vysoké Tatry - Lomnicky štít
 

2011.08.31 Vysoké Tatry - Lomnicky štít  
2011.05.11 Vysoké Tatry - Lomnický štít
 

2011.05.01 Vysoké Tatry - Lomnický štít
 

3 komentáře:

  1. Super, ale v takých podmienkach by som to nechcel ísť :(

    Rado

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tyto podmínky nebyli vůbec zlé... až na ty odtrhy. Zato náš poslední trek tudyma - to byla málem jiná jízda :-) http://toomoox.blogspot.cz/2012/10/20121014-vysoke-tatry-lomnicky-stit.html

      Vymazat
  2. Jo, Lomnický Štít je nádhera, tam jsme byli minulý rok. Koukal jsem na další možné trasy v tomhle článku http://www.topsleva.cz/aktuality/5-tipu-na-pesi-tury-ve-vysokych-tatrach/ a rozhodli jsme se příští rok vzít útokem Velické Pleso.

    OdpovědětVymazat