27. 4. 2012

2012.04.27 Vysoké Tatry - Rysy

Do Tater vyrážím až hodně pozdě v noci. Proto si letos prvně vyzkouším spání v autě. Prívát je privát a tak hned z rána se vyrážím ubytovat. Než se nadám už se blíží odpoledne. Večer má dorazit kamarádka. Zítra bychom pak rádi udělali nějaký větší výstup. Přesný cíl ještě nemáme domluvený. Má padnout, až dle sněhových podmínek. Jedním z možných cílů je Tažký štít hřebenem od sedla Váha. Vyrázím tedy dnes okouknout zda se tam v mokrém sněhu dá vůbec dojít. (pokračování)

Veľká kôpka (2362) i s prošlápnutou stopou
Žabia veža a Žabí kôň už bez sněhu
FOTOGALERIE

Ze Štrbského plesa vyrážím až o půl jedenácté. Slunce praží a jdu jen v triku s krátkým rukávem. Obrovský teplotní skok oproti poslednímu treku. Chodník je také už skoro bez sněhu. Souvislejší vrstva sněhu začíná až v lese u rozcestníku Pod Triganom. Nezdá se ho nijak moc a tak zkouším pokračovat po letní trase. V lese to ještě jakž takž jde... Později je to už ale dost brodění. Sněhu je zde stále dost. Ještě, že chodník už někdo trochu prošlápnul. Zpět, případně zítra raději využiji zimní trasu.
Od rozcestníku při Popradském plese se vychozená stopa začíná odchylovat od turistického chodníku. Pokračuje se po skialpové trase. Ta je místy i značená tyčemi s tabulkami. Někdo přede mnou šel i bez lyží. Sleduji jeho vyšlapané stopy. Až po Žabie plesa není sněhu až tolik. Okolo ples je to už ale jiné. Leží zde určitě stále ještě z 50cm sněhu.
Výstup prahem k chatě je veden zimní variantou. Ta je jištěna nataženým lanem. Přijde mi dokonce mnohem snadnější než letní varianta s řetězy. Poté už následuje jen dupačka k chatě. Vypadá na první pohled dostavěná. Je dokonce i otevřena. Pro časovou tíseň se ale nezdržuji a pokračuji do sedla Váha. Chci odfotit hřeben Tažkého štítu. Spatřuji poměrně čerstvou stopu na Veľkou kôpku. Vrchol o kterém už také delší dobu uvažuji. Jen mi přijde, že to nestojí za to se jen pro něj tak daleko trmácet. Dnes by to bylo ideální... Nebýt toho, že jdu úplně na lehko :-(  Nemám sebou ani mačky ani cepín :-(((
Kdo by ze sedla Váha odolal, když na vrchol Rysu je to už jen takový kousek. Sice nepříjemná pasáž bez maček/cepínu je dvakrát tak nepříjemná :-) Dá se to ale s opatrností zvládnout a dojít až na vrchol. Tam jen nacákám pár fotek a uháním zpět. Slunce stále vysoko, ale musím si odpočinout na zítra.

Turistická MAPA oblasti
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor /chybí část cesty zpět/

Předchozí treky na Rysy:
2011.06.22 Vysoké Tatry - Vysoká, Rysy
 

2010.10.09-10 Vysoké Tatry - Rysy, Hrebienok  
2010.04.17 Vysoké Tatry - chata pod Rysy  

Žádné komentáře:

Okomentovat