9. 11. 2011

2011.11.06 Vysoké Tatry - Baranie rohy

Nedělní odpočinková túra na turisty oblíbený Baranie rohy. Přes Baranie sedlo vede i v mapě značený přechod z Teryho chaty na Brnčálku. Oproti mému prvnímu výstupu ZDE už mám tuhle oblast dostatečně zmapovanou. Není se tedy čeho bát a nepřítelem bude jen čas. Protože dny už jsou krátké a někomu se nechce brzy ráno vstávat :-) (pokračování)

Pyšný štít
Ladový štít a slunce


FOTOGALERIE

Vyrážíme až po půl deváte. Obloha je na rozdíl od soboty úplně vymetaná a slunce svítí o sto šest. Na parkovišti Bielá voda kupodivu stojí výběrčí. Parkujeme tedy na odpočívadle pár stovek metru opodál :-) Cesta na Chatu při Zelenom plese není tak jednoduchá. Okolo Zeleného potoka se totiž mění v jedno velké kluziště. Pokrytá v celé délce čistým ledem.
Zklamání také přináší, že slunce je schované za Kežmarákem a my si neužijeme jeho paprsku.
Obcházíme z části zamrzlé pleso a směřujeme k vodopádům. Zde se na pravé straně na žebru spadajícím z Velké Zmrzlé doliny nacházejí řetězy. Po nich se lehce dostavme až na její začátek. Zde pochopíme, proč se dolina jmenuje tak jak se jmenuje.Stále ve stínu kráčíme vymrzlou dolinou po zledovatělém firnu občas bořící se až po kolena do sněhu. S orientací rozhodně není problém. Stačí sledovat stopy po lidech, co šli před námi.Jen je potřeba si dát pozor a nenechat se zmást mužíky a stopy vedoucími do Malé Zmrzlé doliny. Později se ještě stopy dvakrát odklánějí směřujíce k Čierne terase. My se držíme stále dna a směřujeme z dálky viditelnému Baraniemu sedlu.
Prošlapané stopy se nejvíce hodí při výstupu do sedla. Zde tvoří krásné schody a dosažení jeho vrcholu je snadnější než se na první pohled zdálo. Po pravé hraně žlabu se sice nacházejí řetězy, žebříky ale ty jsou v zimě pohřbeny pod sněhem. V sedle si konečně užíváme slunce. Jenže i větru, který tento pocit dost kazí.
Po překonání jednoho nepříjemného místa se postupně dostáváme na široký hřeben. Po něm lehce vystoupáme až na vrcholek. Spokojíme se jen s Jihovýchodním rohem a raději se dáváme na sestup. Fouká zde nepříjemný vítr a hlavně slunce se rychlé blíží k obzoru. V Baraniem sedle se rozdělujeme. Já se nořím zpět do ponurého stínu Zmrzlé doliny. Cesta dolu po firnu je o poznání jednoduší. Přesto k Chatě při Zelenom plesu docházím za šera. Nasazuji mačky a snažím se za světla dojít co nejdál. Podaří se mi nejhorší zvládnout za „světla“ Poté za svitu čelovky  už jen doufám, že na mě nevybafne z temného lesa nějaký méďa. V 18:00 s radosti usedám do auta.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca  
Obrázek s body zobrazený v mapě  
DATA - grafy z výstupu  
GPX soubor

2 komentáře: