20. 6. 2011

2011.06.11 Malá Fatra - Malý a Velký Rozsutec, Stoh

Počasí je stále hodně aprílové. Domluvená túra na Vysokou ve Vysokých Tatrách se odkládá na neurčito. Rozhlížím se po alternativním plánu. Chce to zůstat „při zemi“ ať mě nepotkají oblaka a mlha co halí už několik týdnů vrcholky Tater. Než být doma to raději zajedu kouknout na Malou Fatru. Problém je jen, že je pro mě už opravu malá. No snad Rozsutce mají své kouzlo i na po 10 :-) (pokračování)

Vrcholek Velkého Rozsutce
Pohled ze Stohu na Velký Rozsutec

FOTOGALERIE


Dávám přednost spánku doma což je ale vykoupeno brzkým vstáváním. Ze Štefanové vyrážím po 5 hodině vstříc pošmourné obloze. Ač jsou Janošikovy diery jedno z lákal pro davy turistu, rozhoduji se vyzkoušet výstup po zelené na Huty. Tato trase je pravděpodobně přesunuta ? zrušena ? Značky nikde a tak jen podle GPS a silné eroze vystupuji vzhůru. Nejspíš důvod proč už tu značka není.
Od rozcestníku Huty následuje klasicky značený žlutý chodník vedoucí po vrstevnici. Místo na odpočinek po namáhavém výstupu. Zanedlouho se napojuji na trasu dier. Nikdo nikde asi je ještě brzy a tak nerušen pokračuji vzhůru do sedla Medzirosutce.
V místě kde modrá značka opouští Hlboký potok narážím na novou značenou turistickou trasu. Ta pokračuje podél něj. Koukám na GPS a zdá se, že by mohla vest na zelenou vedoucí na Malý Rozsutec. Vydávám se tedy po ni. Chodník mě ale dovede zpět na modrou k rozcestníku Pod Tanečnicou. Asi jde o rychlou alternativu, když je v dierách moc lidí a je potřeba to jen rychle proběhnout.
Výstup na Malý Rozsutec není třeba popisovat. Kromě krátkého technického úseku jištěného řetězy, kde bývají v sezoně fronty jde o lehký a krátký výstup. Dnes sám a tak mě nic nebrzdí a okolo 8 hod už snídám na vrcholku. Obloha s vysokou oblačností se začíná protrhávat a ukazuje se i slunce.
Stejnou cestou zpět a tentokrát vpravo směr Velký Rozsutec. Míjím zákazovou značku, kde se píše, že zbývají 4 dny do otevření. Blbý termín… ještě o víkendu. No snad tam nebude žádný zelený, co by můj výstup náležitě ocenil :-) Nekončicí prudké stoupaní mám zanedlouho za sebou a jsem konečně na “před-hřebenu“ Odtud to jde nahoru už samo.  Je totiž už po čem koukat. Překvapivě nikde ani zbytky sněhu jen krásně zelná tráva. Na vrcholku nejsem prvním dnes zákaz porušujícím turistou. Pár fotek a jde se dále směr Stoh.
Sestup je docela nepříjemně dlouhý, ale vím, že mě dnes čeká ještě větší trápení (Poluďnový grůň) Ze sedla Medziholie je to nahoru přes hodinu. Začátek opět prudká stojka lesem a poté už borůvčím a trávou na vrcholek. Ten se zdá tak na dosah. Jen zdání klame je to ještě pěkný kus vzhůru. Ač je o poměrně nezajímavý travnatý vrchol tak pohled z něj na Rozsutec za tu námahu určitě stál. Odpolední slunce prozařuje mraky a je krásný slunečný den.
Sestup do Stohové sedla je opět nepříjemně prudké, a ač se z vrcholu zdál Poludňový grúň tak blízko čeká mě skoro hodina chůze, než na něj dorazím. Zde už proudí davy lidí, co se vyvezli lanovkou pod Chleb a tudy se vracejí na Vrátnou. Sestup k chatě na Grúni je pravdu to nejhorší z Malé Fatry. Strašlivá makačka na stehna a tak raději dolu běžím v obloučkách jako lyžích. Nechci riskovat, že zítra budu KO. Od chaty do Štefanové na parkoviště (placené 2 eura ale vybírá se od 7 do 17 hod) vede široká lesní cesta.

Turistická MAPA oblasti

Žádné komentáře:

Okomentovat