22. 2. 2011

2011.02.22 Beskydy - Lysá hora

Nečekané volno je potřeba zužitkovat. Pohled z okna mi akorát napoví, že je tam pěkně hustá mlha. Zato pohled na webkamery už tak depresivní není. Na Lysé hoře ač je tam ráno -12°C Přesto se na záběrech už procházející první turisté. Užívají si krásně modrou oblohu a pražící slunce. O trase výletu je tedy rozhodnuto. Celou cestu jen doufám aby na mě to slunce počkalo a inverze se nerozhodla posunout se do vyšších pater. (pokračování)

Lysá hora vrchol tedy skoro...
Námraza
FOTOGALERIE



Výchozím bodem je Ostravice, která mě přivítá jak jinak než šedou mlhou. Jako bonus přidá i lehké sněžení. Dostávám strach, že jsem přijel už pozdě. No co už. Nahoře je útulná hospůdka. Tam se dá před případnou nepřízní počasí schovat.
Žádné usnadňovaní a tak auto zůstává u vlakové zastávky a vyrážím po červené vzhůru.  Cestou mě předjíždí několik aut lenochu, co využívají až poslední parkoviště a tím si ušetří pár desítek/stovek ? výškových metru. Vyrazil jsem docela pozdě a tak už záhy potkávám první turisty, co míří dolů. Ti si nejspíš přivstali na rozdíl ode mě.

Cesta ze začátku není ničím zajímavá a vede převážně po zpevněných cestách. Od Butořanky stoupaní nabírá na intenzitě a už se i občas jde jen po turistickém chodníku. Během chvíle míjím další rozcestník a to Lukšinec. Což je už vrcholu na „dohled“ ještě několikrát se zatočím po vrstevnici, aby stromy začaly řídnout, až se promění jen na pahýly. Poté následuje už defacto „hřebenovka“ Ta vede k závěrečnému výčnělku tj vrcholu. Zde díky absenci stromu a nadmořské výšce bývají za pěkného počasí první krásné rozhledy. Tentokrát ale vidím pár metru před sebe.

S každým metrem, ale mlha začíná mít čím dál světlejší nádech. To už na mne začne vykukovat slunce. Ještě pár metru a zjeví se i samotný vrcholek Lysé hory. Odechnu si, že se sem netrmácím zbytečně. Slunce na mě počkalo! Lovím sluneční brýle a mohu pustit i do focení.

Po pár minutách stojí na vrcholu. Dělám desítky fotek a zkouším ulovit něco zajímavého. Vše je pěkně pokryto sněhem a tak je z čeho vybírat. Obejdu všechny vyhlídky a už se těším na něco teplého ve vyhřáté hospůdce. Je zde docela plno na to, že je pracovní den. Posilním se česnečkou a haluškami. Ohřeji se a trochu usuším oblečení a muže se vyrazit dolů.
Venku se začíná valit mlha. Tak to mi vyšlo, teď už je mi to jedno. Stejně se za chvílí ponořím do mlhy při sestupu. Jít dolu stejnou cestou mě nebaví a tak to vezmu po modré na Mazák. Jen si poté musím protrpět nudnou rovinku okolo silnice zpět do Ostravice k autu.

1 komentář:

  1. Ahoj, hledáš ještě stále toho blázna do extrému? :-D

    Jmenuju se Tomáš a jsem z jižní moravy z Domanína. Též jsem blázen do přírody,a rád zdolávám extrémní věci.
    Chtěl jsem se zepat, dočetl jsem se že nehledáš někoho na štenu a lezení, tím jsem pochopil stěnu někde v tělocvičně.
    Asi jsem to pochopil špatně, ty nešplháš asi po skalách vůbec že?
    Já má chut´ zdolávát šílenosti, a ne chodit jen po vyznačenych cestách,kudy projde denně 1000 lidí.

    Když budeš mít chut´ tak napiš,

    zatím s pozdravem Tomáš

    ps: psal jsem ti email, a byl domítnut, tak nevím co se děje kdyžtak tady je muj email: cutakt@seznam.cz

    OdpovědětVymazat