19. 1. 2011

2011.01.18 Malá Fatra - Velký Kriváň

Ač se počasí mělo jen zhoršovat a u nás bylo vše zahaleno mlhou, rozhodli jsme se vyrazit na Malou Fatru. Dáváme si na čas a tak na Vrátnou dojíždíme až k obědu. Vše je zahaleno mlhou a vůbec to nevypadá, že by to nahoře mohlo být lepší. Sněhu už zde také moc nemají a lyžuje se jen na technickém sněhu na pasekách. Jinak se všude zelení tráva. Parkoviště prázdné. Lanovka také stojí a tak si to budeme muset vyšlápnout po svých. Po zelené, která se klikatí pod lanovkou to do Snilovského sedla (horní stanice lanovky) je dle turistického ukazatele 2:15.
 (pokračování)
Menší bráška Malý Kriváň 1671 m n.m
Nejvyšší vrchol Malé Fatry 1709 m n.m

FOTOGALERIE


Stoupané po lesní cestě vzhůru. Občas narážíme na nějaký zbytek sněhu, ale zatím to vypadá na pohodovou jarní procházku. Po chvíli lesní cesta končí a následuje už jen turistický chodník, který vede pěkně zpříma pod lanovkou a dává nám ochutnat tento kopec v plné síle :-) Pomalu a jistě se zažínáme vynořovat z mlhy, kterou necháváme pod námi. Slunce se do ní opírá plnou silou a tlačí ji čím dál více na ústup. Za chvíli ji pozorujeme jen v dáli a vidíme až dolu na parkoviště na naše auto.
Ve ¾ kopce kdy už se zdá, že jsme nahoře, narážíme na souvislou vrstvu sněhu. Navíc pěkně vymrzlou a tudíž je postup vzhůru o to těžší.  Po dobytí horizontu se samozřejmě, ukazuje další horizont a za ním…. Konečně horní stanice lanovky. Tam si dáváme pauzu a sledujeme jak se od západu ženou pěkně černé mraky :-( Rychle si užíváme sluníčka a litujeme, že jsme si nepřivstali.
Zanedlouho vrchol Velkého Kriváně halí mlha. Začíná dost foukat. Vítr občas mlhu z vrcholu sfoukne a dopřeje nám výhledy. Tak tedy pokračujeme vzhůru.  Na rozcestníku Velký Kriváň hrana pozorujeme překrásné panoramata Pekelníku a celého hřebene vedoucího na Malý Kriváň. Tento výhled je určitě jeden z nejlepších na Malé Fatře.
S výškovými metry ubývá sněhu, ale přibývá ledu. Ještě že mám mačky. Cestou dolu se budou víc než hodit. Posledním pár převisu a stojíme na vrcholu. Pod námi je jen nekonečné moře, ze kterého vykukují špičky hor. Překrásná inverze… Je zde docela zima a silný vítr. Rychle udělat pár fotek a hůrá dolů.
Cesta dolu je o poznání jednoduší (díky mačkám) je sestup nejen rychlý, ale i bezpečný a za šera docházíme k autu.

Žádné komentáře:

Okomentovat