31. 10. 2012

2012.10.22 Vysoké Tatry - Žabí kôň

Má první čistě horolezecká túra. Na Žabiho koně totiž žádná turistická trasa nevede. Bez pomoci někoho zkušeného (horolezce) bych si tedy o tomto vrcholu mohl jen nechat zdát. Hance už by se znovu na tento vrchol nechtělo, ale slíbila to kamarádce. Tak jsem využil příležitost a zůstal ji opět na krku... tedy na laně :-)  Hance se nechtělo, protože na co se třepat takový kus pro jednu hodinu lezení. Raději by zamířila na Ošarpance. Jenže byla přehlasována ostatními :-) (pokračování)

Žabáček v celé svoji kráse
na Žabím kôňu
FOTOGALERIE


Pro některé po dost náročné alkoholové noci :-) Vyrážíme až po sedmé ranní ze Štrbského plesa. Trasa je shodná s výstupem na Rysy. Společně tedy s davy turistů pokračujeme až nahoru pod zajištěný prah nacházející se pod Chatou pod Rysmi. Tady FOTO turistický chodník opouštíme, a po náznaku pěšinky traverzujeme ke stěně nad Žabim koňom. Docházíme až pod dost příkrý komín FOTO. Už ten dává tušit, že nejsme na turistickém treku. Je poměrně dost kolmý, ale naštěstí tvořen členitou skálou. Tak mám kam dávat nohy a na expozici radši nemyslím :-). Nahoře poté přecházíme doleva přes hladkou platňu FOTO. Zde pomůže puklina táhnoucí se celou její délkou. Poté už jen přechod po chodníčku až na plošinu ležící 15m nad Žabiem sedlem. Zde se mi konečně naskytne uchvátaný pohled na žiletku Žabáka FOTO. Nachází se zde slaňovací kruh a slaňuje se přímo na ostří hřebene.
Začínám mít obavy z toho zda vůbec zvládnu slanit dolů. Ono je třeba se trefit přímo na hrot ostří !!! FOTO Dole není ani mnoho místa. Tak tak se tam vůbec v pěti naskládáme. Já slaňuji až nakonec, aby Hanka dole případně korigovala mou cestu. Mám jen obavy, aby mě lano někam nehodilo.
Možná i díky mému reversu 4 a snad 11ce lano, které jsem do něj sotva narval to šlo snadno (bezpečně). Dole se cvakám na náš štand ze smyce o hrot (není zde železo!) Dělíme se na dvě družstva. Já jdu s Hankou na jednoduchém laně. Peťa si bere na každý konec dvojičky jednoho ze svých parťáku. Železo se převážně nachází jen na štandech. Hanka mi zakládá ještě další průběžné jištění o hroty hřebene. Ač jako jediný nemám lezky, není to tak zlé. Pomocí rukou se držím ostří hřebene a na suché skále se chytají i mé vibramy. Nejtěžším místem má být kolmý vyšvih FOTO Začátek jde nalézt ještě v pohodě, ale dál už to tak snadné není. Zde se také do pukliny osazuje friend. Ten se mi poté po větším boji podaří i vybrat :-) Díky své výšce to pro mne jako nelezce není až tak obtížné jak se zdálo. Velké plus také protože Hanka tahá správnou cestu (stále po hřebenu !) FOTO Peťa před námi nalézá do stěny od Polska a pak se složitě vracejí nahoru.
Následují opět hezké vzdušné lezení po žiletce. Jedno obtížnější místo se nachází až kousek pod vrcholem. FOTO Spíš z hůře umístěných chytu než pro kolmost. Pak už jen snadný dolez na vrchol FOTO. Na něm se kromě hraničního kamene nic nenachází. Užíváme si odpočinku a za sebou už slyšíme další skupinu. Je zde málo místa a tak se záhy chystáme na slanění dolů. Hanka už zde byla a zná cestu. Přesto musí jít až poslední (ať na mne dá pozor:-)).
Peťa svazuje dvě 60tkové dvojičky a z vrcholového kamene se pouští do slaňovaní FOTO. Dlouho se nic neděje a na volání neodpovídá. Je ve stěně a tak ji ani nevidíme. Poté se ozývá a další dlouhé chvíle slaňuji její parťáci. Hanka nechápe co, že tam nacvičují tak dlouho ??? Zjišťuje to až se jako poslední pouští dolů. Slaňuje špatně !!! Místo do Vyšného Žabieho sedla slaňujeme přímo do stěny. Přitom údajně by na jednu délku stačilo slaňovat z kruhu co se nachází kousek pod vrcholem. Ten nalézáme záhy je v místech hrany cca 5m pod vrcholem FOTO My slaňuje doleva do stěny a ani 60m slanění nám nestačí !!! Proto ta prodleva. Peťa čekala na druhé lano, aby mohla udělat další slaňák na polici dolu FOTO. Tak jsem si alespoň řádně zaslaňoval - nějakých cca 80m. Necítím ruce, ale jsem rád, že jsem dole TOHLE CELE JSME SLAŇOVALI. Následuje ještě problém ze stahováním lana. To nakonec povolí a nebo nám možná pomohla i skupinka co dolézala na vrchol za námi.
Sestup je už po výrazném chodníčku kličkující nejdřív v kolmém prahu FOTO Přesto nim elegantně prokličkuje a netřeba už nic těžce slézat. Později nás dovede až do suťoviského žlabu FOTO, kde pomocí občasných mužíku sestoupíme až zpět na turistický chodník.


Turistická MAPA oblasti

Popis trasy z goat.cz  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor

5 komentářů:

  1. Paráda, gratulujem!

    OdpovědětVymazat
  2. ten žabí kôň u rysu je perfektní. Taky jsme tam byli z kamarády ze Slovenska a viděly jsme někoho lézt po té stěně, tak možná právě tebe. Byli jsme tam v sobotu a neděli 20 a 21 bylo vážně hezké počasí.


    print24

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hodně oblíbena horolezecká trasa, ale je to možné.

      Vymazat
  3. Vidím, že niektoré odkazy nie sú k dispozícii.
    Môžem vám dať hosing pre nich.

    OdpovědětVymazat