30. 9. 2012

2012.09.28 Vysoké Tatry - Sněhový, Ladový štít

Přesně o týden po prvním nezdařeném pokusu následuji další pokus. Tentokrát už sebou máme zimní výstroj. Tatry se, ale za ten týden změnili naprosto k nepoznání. Jen poslední zbytky sněhu v místech, kde jsem se posledně brodili po kolena. Slušná předpověď a tak nám tentokrát snad nic nestojí v cestě.
(pokračování)

Sněhové hrby
Baranie rohy, Pyšný a Lomnický štít
FOTOGALERIE

K přespání využíváme opět parkoviště ve Starém Smokovci. Máme před sebou dlouhou cestu a tak si přivstaneme. Do tmy a chladného rána se mi vůbec nechce. Nebýt Hanky tak asi zalezu zpět do spacáku. Přeci jen se nějak vyhrabu a před pátou ranní už stoupáme na Hrebienok. Za svitu čelovek směřujeme dál na Zamkovského chatu, kde už nás zastihuje svítání. Oproti minulému týdnu lehce vystupujeme k Teryho chatě. Cestou míjíme jen poslední zbytky sněhu ve stinných místech. Je jasné že ani mačky nebudou dnes potřeba a tak putují z batohu pod kámen.
Na Teryho chatě se teprve vstává a tak skoro osamocení stoupáme nad chatu hledajíc chodníček.Ten záhy nalézáme a lehce nás provede přes kotlinu Piatich Spišských plies. Je využívám hlavně pro nástup/sestup na Ladový štít. Tak ač je značen mužíky velmi sporadicky je poměrně zřetelný FOTO (po hraně nad plesem)
Zanedlouho už stojíme pod lávkou vedoucí do Ladové priehyby FOTO (výstup na Ladový) Zde výrazný chodník opouštíme a pokračujeme dál pod stěnou Sněhových hrbů. Nachází se zde i bivakovací plácek, ale poměrně blízko stěny.
Oblékáme úvazky a nasazujeme přilby a  stoupáme žlábkem spadajícím z Ladového sedla FOTO. Jeho závěrečnou kolmější pasáž zdoláváme zprava po členitější skále. Nahoře nás čeká překrásný pohled na poměrně exponovaný hřeben Sněhových hrbu. Co mě, ale dost překvapuje, že celá severní strana je zde hodně mírná !!! Umožňuje tedy kdykoliv exponovaný hřeben opustit. Navíc se skoro určitě odtud dá lehce přejít na žebro spadající přímo ze Sněhového štítu. Pak se lehce turisticky dostat na vrchol Sněhového štítu. FOTO (přechod k žebru)  a FOTO žebra
Místy je hřeben opravdu dost exponovaný a první výrazný hrb proto raději oblézáme. Jak zjišťujeme později na jeho vrcholu je slaňák a bylo by to přes něj snadnější než naše divočení při jeho obcházení. Poté už se střídají lehčí pasáže. Celkově nejde o nijak obtížné lezení. Také je tento hřeben hodnocen UIAA III a to určitě jen v některých místech. Pro mě dostačující, abych si vyzkoušel jak vypadá postup na laně. Hanka tahá lana a zakládá průběžné jištění. Já ji ze štandu jistím a poté obráceně. Ten pocit relativního bezpečí je hodně fajn, ale jinak je díky tomu náš postup hodně pomalý. Což mě osobně vůbec nevadí. Navíc když jsem na druhém konci a mám to defakto bez práce.
V polovině Sněhových hrbu nás dostihuje mlha a trochu kazí zažítek. Trochu obavy ve mě budí vrchol posledního Sněhového hrbu. Nejdřív přechod docela exponované žiletky. Pak snadný vylez na jeho vrchol a pohled dolu do hloubky. Pod námi se nachází Prielom pod Sněhovým. Nahoře už jsou slaňáky a tak přidáváme pojistný a Já jdu otestovat jejich pevnost. Slaňuji/sestupuji ze šikma což má dole za následek zhoupnutí se :-) FOTO
Dole trochu tápeme kudy dál, ale nakonec volíme nástup levou stranou a po polici traverz zpět doprava. Poté už jen členitou skálou nahoru. Dolézáme na žebro kudy by vedl můj zamýšlený turistický výstup. Jsem nahoře a Sněhový štít máme na dosah. Měli bychom se nacházet na Sněhové strážnici. Dle GPS a mapového podkladu z Cykloserveru je to zde značeno jako vrchol. Dle podrobnější horolezecké mapy to, ale není pravda. Hřeben je zde poměrně exponovaný (pro turistu) FOTO Proto si mě Hanka nechá na jednom laně a pokračujeme na vrchol. Na tom jsme za pár minut. Lehké zklamání je, že se zde nic nenachází. Na vrcholu určitě musíme být. Hřeben totiž zde už kolmo padá dolů. Na sever mi Hanka ukazuje Ladové dolinky oblíbený to cíl zimního lezení. Pod námi vidíme bivaky v Vyšném Ladovém sedle. Tam bude směřovat náš sestup.
Není mi jasné proč zde není žádný slaňák... ? Nejspíš se neslaňuje přímo dolu ale na žebro spadající z našeho pohledu teď vlevo. Ono se to možná i jen schází. Přesto mi vrcholová část přijde dost exponovaná a kus reepky rád obětuji na slaňák. Jak vidím dole, při slaňování přímo bych se pohoupal pěkně v převisu :-)  FOTO
Dole v Vyšném Ladovém sedle řešíme jak dál. Je dost hodin a tak si nejsme moc jistí zda pokračovat na Ladový štít a nebo sestoupit raději dolu. Vyhrává varianta sestupu. Ten se nám z počátku zdá jasný - přímo dolů. Jenže čím více na to koukáme, zda se že by to bylo tak na další slaňák. Jsou zde hodně kolmá trávnaté místa a nevíme zda dole není hrana. Proto zkoušíme pokračovat po hodně výrazné lávce FOTO. Tou se dostáváme opět na hřeben. Vzhledem k časové tísni už nepokračujeme přímo po něm, ale pocházíme ho z jihu. Tak to se zanedlouho dostáváme do Ladové prihyby. Zde se připojujeme na výrazný chodník vedoucí na Ladový štít.
Ać čas v patách. když máme výšku tak proč nedojít i na něj. Na vrcholu jsem asi za 10 minut. Na turistmy obávané místo Ladového koňa musím Hanku upozornit :-) "Cože ??? Tohle je on ??? To si děláš srandu, vždyť já ho přešla ani si toho nevšimla" Tak asi k jeho obtížnosti pro lezce. FOTO Mě fascinovalo jak je tento úsek ochmataný. Kolik stovek tisíc lidí se už muselo po jeho hřbetu plazit.
Na vrcholu se ani nezdržujeme a pokračujeme dále. Hanka ani neuvažuje o traverzu na okolo a kráčí přímo hřebenem k Malému Ladovému.
Na začátku exponovaného úseku mi říká, že je moc hodin a buď půjdu s ní bez lana a nebo ať slaním dolů. Nachází se zde dva slaňovací kruhy. Hřeben vypadá poměrně exponovaně a dnes už sem si zalezl dost. Volím proto slaňovaní. Jak se ukazuje tak ani 60m lano není dostatečné. Na místě kam slaním je další kus staré reepky, ale rozhodnu se to nějak dolez dolu bez lana. FOTO Tak zatím co opatrně sestupuji dolu už na mě z vrcholku Malého Ladového mává Hanka. Mě dole čeká opět výstup Suchým žlabem nahoru do Ladové štrbiny. Pak už je to na vrchol kousek. Opět cvakám spoustu fotek Lomničáku. Podmínky pro focení jsou naprosto fantastické.
Sestup z Malého Ladového není nijak technicky obtížný. Žlabkém v suti opatrně dolu až do Sedielka. Zde se připojujeme k opozdilým turistům a po turistické značce se vracíme zpět. Načasování je teměř dokonalé a tma nás zastihuje až na Hrebienku.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z goat.cz  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
Horolezecká mapka Sněhového štítu
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor

Předchozí treky na Ladový štít
2011.09.16 Vysoké Tatry - Ľadový štít
 

5 komentářů:

  1. Teda nádhera a bolo to dosť exponované.. a ten zub brutál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano sólo bez lana bych to určitě nešel. Přesto ten lezecký hřeben nebyl až tak dlouhý. Navíc se v případě problému naskýtala možnost rychlého sestupu do severní strany (z Sněhových hrbu)
      Zub při tomto směru nebyl nijak těžký (slanění:-)). Opačně už by to bylo o poznání komplikovanější i když by to mělo být lezitelné (jako asi něco okolo III UIAA ale jen tipuji)

      Vymazat
  2. dobré lezení.
    na několika fotkách máš Kolový štít označený jako Čierný.
    CKeram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky opraveno
      Já jen zběžně koukl do mapy. On Čierny vlastně z Sněhových hrbu ani nemůže být viděn (v zákrytu)

      Vymazat
  3. Zatím je mi záhadou, že Tě hora pokaždé pustila zpět, bez toho, aniž by jsi "ji" požádal, poprosil a následně poděkoval,že Tě nechala jít, uvidíme,jak dlouho bude Tvé EGO pevnější než skála.

    OdpovědětVymazat