31. 8. 2012

2012.08.28 Vysoké Tatry - Ganek, Rumanov štít

Při rozhodování kam vyrazit narážím na jedno neprobádané místo. Je jim Zlomisková dolina. Kromě Končisty a Vysoké jsou pro mě zbylé vrcholy jednou neznámou. Je na čase toto napravit a vydat se na průzkum. Samozřejmě si nekladu malé cíle. Pokusím se rovnou o výstup na známý vrchol Ganek. (pokračování)

exponovaný hřeben Ganku
Ganek z Rumanova štítu
  FOTOGALERIE

Spím opět v přízemí parkoviště na Štrbském plesu. Z rána je dost chladno navíc počasáři předpovídají oblačno. Nenechávám nic nahodě a beru sebou dostatek oblečení. Při stoupání  v raním slunci záhy vše putuje do batohu. Na Popradském plesu je klid a turisti nejspíš ještě spí. Nerušen tedy opouštím značený chodník. Odbočka do Zlomisk je k nepřehlednutí. Její začátek zdobí i tabule s zákazem vstupu do přírodní rezervace. Přesto jde o hojně využívaný chodník a nedá se zde zabloudit. Ono nejdu zde ani poprvé. Šel jsem zde už na/z Vysokou.
Když vystoupám do horních pater doliny otvírají se mi rozhledy na vrcholky štítu. Z pomocí popisku v průvodci určuji vrcholy. Ganek i Rumanov mnou vytipované cíle není nijak obtížné určit. Hlavně Rumanov štít je lehce identifikovatelný. Zato mám lehké obavy z Rumanovy terasy kam musím vystoupat. Takhle z dálky se to zdá jen nepatrná "čára" táhnoucí se v kolmé stěně.
Kličové asi bude nalézt mužíky co mě dovedou k mému cíli. Z toho mám trochu obavy... Naštěstí se obavy brzy rozplývají.
Po dosažení horní patra Zlomiskové doliny. Je zde nepřehlédnutelný velký travnatý (bažinatý) plac. Vlevo začínám stoupat po výrazném chodníku vedoucím do Dračieho sedla. Ten ale po několika desítkách metru opouštím a sleduji chodníček směřující do Kotliny Ladového plesa. Ten pod skalní hranou opouštím a směřuji jeho levou větev. Jak zjišťuji později vedou chodníčky ze začátku skoro souběžně jen několik desítek metru od sebe. Narážím zde konečně na první mužíky. V suťovisku trochu váhám kudy dál. Zde se chodník ztrácí, ale je schovám vlevo v trávě FOTO, Vystupuji do Rumanovy dolinky. Hned na jejím ústí je vystavěno několik velkých bivakovacích míst pod kameny. Jeden obrovský bivak i chvíli obdivuji. Jeho stavba určitě stála dost úsilí. Přesto je hezky zasazen pod obrovským kamenem a celý dokola obložen kameny. Dovedli mě až k němu mužíci. Při cestě zpět zjišťuji, že je lepší sledovat mužíky vedoucí nahoru (pravou stranou) Tím se suťovisku z velké části vyhnete a nemusíte přelézat velké kameny.
V travnatých úsecích nacházím výrazné náznaky chodníku. Ten mě dovede až pod výstupový žlab. Na jeho začátku je mužík FOTO. Jinak bych nejspíš váhal zda se na Rumanovu terasu vystupuji opravdu tudy. Žlabem, který má v horních pasážích i trochu sklon, ale díky členitosti nic těžkého se dostávám na Rumanovu terasu. Je to velmi široká lávka s poměrně výrazným náznakem chodníku. Navíc je zde také mnoho mužíku, které cestou zpět ještě vylepším :-) Trochu bojuji s nalezením žlabu vedoucím do Gankovi štrbiny. Ne že bych jich zde bylo nějak hodně, ale je dost nevýrazný stejně jako pohled z lávky na hřeben. Žlab je v tomto místě. FOTO zpět pohled na lávku a FOTO pohled nahoru
Samotný výstup není nijak komplikovaný a než jse nadám stojím v Gankově štrbině. Z ní už se docela kolmě zvedá hřeben. Ač má slušný sklon začátek je poměrně široký a členitý. Dájí se hledat jednoduší varianty výstupu. Po překonání úvodního stoupání se dostávám už na značně ostřejší vrchol. Ten je do obu stran značně vzdušný a stovky metru dolu na každé straně dost zvyšuji level. Toto je FOTO prvního těžšího místa na hřebenu. Jak je z fotky zřejmé ostří hřebene je rozříznuté a dá se tady přejít přimo. Nutný jistý krok ! Nasleduje sestup do malinkatého sedýlka a kolmý výšvich nahoru. Ten dále pokračuje zase širokým hřeben vzhůru.Tím se dostávám na závěrečnou část hřeben. Už vidím i vrcholového mužíka... Jenže přede mnou je nejtěžší úsek celého výstupu !!! FOTO Pohrávám si dokonce i s myšlenkou to vzdát !!! Ne, že bych si nevěřil tenhle úsek vylézt, ale jak potom zpět ??? Mám sice lano v batohu, ale při sólo výstupu je mi na takovém hřebenu platné... Nakonec jdu do risku a jak se ukazuje problémovým místem je jen tento zub FOTO dál už je hřeben široký choďák.
Na vrcholu se nachází vrcholová kniha a opodál na nejvyšším místě postavený mužík. Přesto zpětně při pohledu do GPX logu mi ještě kus na vrchol zbýval... Tak nevím.
Sestup se nakonec neukázal tak komplikovaný Z vrcholku se mi zdála možná i cesta pod hřebenem ke kříži a tím se vyhnout obtížnému "zubu" ale s návratem zpět na hřeben by to pak nemuselo být jen tak. Sestup, když už vím co mě čeká není nic hrozného. Zanedlouho jsem zpět dole v Gankově štrbině. Z ní začínám sestupovat ale tentokrát (teď shora) levou stranou, kde je náznak chodníku. Ten mě zavede do druhé větve žlabu až pod dost kolmý žlábek označený dole mužíkem FOTO
Jde o cestu na Rumanov štít a ač začátek vypadá obtížněji opak je pravdou. Dále už jen kousek po lávce a pár metru nahoru a jsem na jeho rozložitém vrcholu. Dosažení vrcholu SZ (zde je vrcholová kniha) a centru FOTO není žádný problém. Zato na JV vrchol stojí v cestě nakloněná platna FOTO Zkouším se ji vyhnout a vylézt na něj zprava přímo po skále spadajíci z vrcholu. Je zde nutných pár vyšvihu v kolmé stěně. Navíc při stejné cestě dolu bych musel vytahovat lano. Mnohém lepší/jednoduší je tedy přeběhnout přímo platnou. Nechci znova pokoušet štěstí a tak po několika pokusech tento boj vzdávám. Dle náznaku chodníčku bych řekl, že i žlabem spadajícím z pod JV vrcholu je možno sestoupit přímo dolu na Rumanovu terasu. Já se přesto raději vracím stejnou cestou. Jen při sestupu z Rumanovy terasy je vhodné sledovat náznaky chodníčku vedoucího (teď) v pravé hraně žlabu. Takto se vyhnete prudkým částem žlabu FOTO. Do žlabu se vracím asi v poslední 1/3. Dál už je cesta tedy stejná a jen si užívám krásného slunečného dne.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm (Ganek)  
Popis trasy z goat.cz (Rumanov)  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor

1 komentář:

  1. Vdaka za foto cesty na Ganek.
    Dost mi to pomohlo v psychickej priprave :-)

    OdpovědětVymazat