4. 9. 2011

2011.09.01 Vysoké Tatry - Kolový štít

Po včerejší náročné túře si dnes rozhodnu dát nějakou oddechovku. V mé oblíbené oblasti okolo Zeleného plesa mi chybí výstup na Kolový štít (2418m) Přes Malou Zmrzlou dolinu jde o jednoduchý turistický výstup a tak všechny horo krámy zůstávají v autě. Ač vyrážím v 7 hodin jsem na cestě k chatě Při Zelenom pleso skoro osamocen. (pokračování)

Kozí štít a Žerduchova veža
Karbunkulový hřeben a Jestrabia veža

FOTOGALERIE


Obcházím Zelené pleso dokud nenajdu výrazný chodníček v kleči. Ten mě dovede až k suťovisku pod Medený a Závojový vodopád. Zde překračuji potok Závojového vodopádu a po jeho pravé straně začínám stoupat po výrazném výběžku. Ten mě zanedlouho dovede k prvním řetězu. Z jeho pomocí bez problému překonávám poměrně kolmý úsek. Následuji opět řetězy a dostávám se na rampu přímo naproti Zavojového vodopádu. Tu jsem měl odbočit  vpravo k dalším řetězům !!! Já se nechávám okouzlit vodopádem a sledujíc poměrně výrazný chodník pokračuji žlabem vzhuru. Jde údajně o zimní cestu. Tato není jištěna a v horní části chodník mizí a následuje lezení po skále. Skala je poměrně členitá, přesto sestup by tudy mohlo být komplikovaný/nebezpečný.
Stojím na prahu Velké Zmrzlé doliny. Podle průvodce vím, že se musím držet vpravo a sestoupit i něco dolu. Tam by se měl nacházet jištěný přechod do Malé Zmrzlé doliny. Zanedlouho narážím na mužíky a znatelný chodník. Protože jsem vystoupal špatnou cestou, čeká mě několik stovek metru sestupu. Přechodový úsek se nachází až skoro na zlomu doliny. Díky tomu bez problému obejdu masiv Čierného štítu, které obě doliny odděluje. Jištěný přechod je poměrně jednoduchý a skvěle zajištěn. Připomíná mi ferratou cestu z Raxu o obtížnosti A. V prudkém místě je dokonce žebřík.
Malá zmrzlá dolina je poměrně obrovská na jejím dně je obrovská morena. Značení mužíky je zde ale bezvadné a tak se ji elegantně vyhýbám. Výstup přes Malou Zmrzlou dolinu vede po levé straně. Tu od Čierného štítu spadají travnaté pole. Ani ne v půlce doliny se překonává prudší předěl. Stále se pokračuje levou stranou doliny. Horní část je už tvořena suťoviskem. Hlavně střed doliny tvoří hodně nestabilní suť. Proto je důležité držet se mužíku. Občas je to v tom množství kamenu obtížné je najít. Výstup zpříjemňuje pohled na Karbunkulový hrebeň a Jestrabiu vežu. Ty spadají prudkými srazy dolu do Malé zmrzlé doliny.
V horní části doliny se ještě více zatočí do leva pod Čierny štít a začíná se serpentinový výstup. Nad sněhovými poli v suťovisku se stoupa až nahoru do Čierneho sedla. V závěru eroze končí a posledních pár metru vede travnatým terénem. Ze sedla se už pokračuje po hřebenu vpravo. Hřeben je tvořen velkými kameny a kusy skal. Není však nijak příkrý a tak se přes něj bez problému dostávám až na vrchol.
 Zde byl kdysi údajně dřevěný kříž. Teď vrcholek značí jen jeho zbytky a mužík. Je zde pěkný výhled zejména na Belianské Tatry. Sestupuji stejnou trasou. Pokračovat do Kolového sedla by se bez slanění ani snad nedalo. Dolu padají totiž hodně strmé skály.


Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm.com  
Obrázek s body zobrazený v mapě  
DATA - grafy z výstupu  
GPX soubor

2 komentáře:

  1. GPX soubor does not work. Please to load again

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. right click on link - SAVE AS - save.....
      or
      Download *.rar file http://hohewand04.xf.cz/20110901-070954.rar

      Vymazat