30. 8. 2011

2011.08.30 Vysoké Tatry - Kozí štit

Předpověď nevěstila nic dobrého a tak ať se vyhnu zklamaní, rozhodl jsem se pro tento jednoduchý vrchol. Už výška 2116m napoví o obtížnosti. Největší fuška bude tedy dojít do Červené doliny pod nástupový žlab. Beru to jako rozchození před „opravdovou“ túrou co si šetřím na další den. To by mělo už být i méně oblačnosti.(pokračování)

hřeben vedoucí na vrcholek Kozího štítu
Červené pleso

FOTOGALERIE


Počasářum předpověď vyšla. Cele Tatry halí šedé mraky a přitom dole v Popradu a nebo i naproti v Nízkých Tatrách svítí slunce. Stereotyp s výstupem na Chatu při Zelenom plesu zabíjím mp3jkou. Odtud hodně strmým výstupem stoupám do Červené doliny. I v tomto počasí nejdu sám a spousta turistu tudy razí na Jahňací štít.
U Červeného plesa opouštím turistický chodník a obcházím pleso. Přesně na protější straně spatřuji první mužíky a znatelný chodník. Ten mě elegantně provede kamenitým polem až po nástup do žlabu. Ten je poměrně nepříjemně suťovitý. Díky mlze a nepozornosti opouštím mužíky a směruji si to přímo vzhůru. Není to až takový problém jen jak zjišťuji při sestupu mnohem lepší varianta je držet se mužíku, kteří by mě provedli vzhůru po levé hraně žlabu. Tam se nachází skála/vyšlapaný chodník v suti a později travnaté úseky, které jsou mnohem vhodnější pro výstup/sestup než nestabilní suťoviště.
Dosažení vrcholu Východné Kozie štrby je poměrně hračkou. V mlze spatřuji obrysy hřebenu táhnoucího se až na vrcholek Kozího štítu. Ten je v některých místech poměrně hodně ostrý a tak dávám přednost výraznému chodníku ze strany doliny Bielých ples kde jsou i mužíci. Po několika metrech začne chodník stoupat vzhůru k vrcholku. Skála je poměrně členitá a tak snadno opouštím chodník a lezu přímo vzhůru, aniž bych sledoval mužíky a traverz.
Na vrcholku kromě mužíka nic není. Výhledy nemohu zhodnotit. Viděl jsem jen mlhu a mlhu. Pokračuji po hřebenu až skoro k zadnímu Žerduchovému sedlu. Klesání a mlha mě odrazují a tak se vracím zpět. Rozhodnu se prozkoumat hřeben táhnoucí se Jahňacimu štítu. Doufajíc, že by se mohla mlha ztratit a já i něco uviděl.
Po Zapadní Koziu štrbu jde o poměrně jednoduchý a travnatý hřebínek. Tou jsem nejdříve myslel, že se vystupuje na hřeben. Pravděpodobně by tudy i šlo. Kromě několika závěrečných metru jde o široký suťovitý žlab spadající až k Belasému plesu. Dal už se hřeben stává čím dál méně rozložitým a na obě strany začínají padat příkré skály. Někde u Žlté štrby mi dochází odvaha a raději se rozhodnu pro návrat. Dále se už bezpečně turisticky nedá pokračovat. Hřeben je hodně špičatý a zdá se, že nejde nikudy podejít. Vracím se stejnou cestou zpět. Tentokrát ale už sledujíc mužíky. Opravujíc a stavějíc další.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm.com  
Obrázek s body zobrazený v mapě  
DATA - grafy z výstupu  
GPX soubor

Žádné komentáře:

Okomentovat