22. 9. 2012

2012.09.21 Vysoké Tatry - Teryho chata

Má to být moje první lezení v Tatrách. Kamarádka mě chce vzít na Sněhový štít hřebenem od Ladového sedla. Hřebenem by to mělo být UIAA III
Jenže velmi hrubě podceňuje zimní podmínky. Uklidňujíc se cestou, že tam bude jen poprašek sněhu, který v odpoledním slunce rychle vezme za své. Už pod Teryho chatou víme, že je zle. Poprašek se mění v regulérní sněhovou nadílkou.Nad chatou se několikrát v návějích boříme i po kolena !!!
Po chvíli je nám zřejmé, že boj do Ladového sedla bez maček a cepínu je bezpředmětný. Otáčíme se, že tedy zkusíme vyjít alespoň na Středohrot Dubkeho lávkou. Zastavuje nás hned žlab na Žltou stěnu. Tento severní žlab je celý vysněžen a pokryt leden. Z velkým štěstím se nám vůbec daří slanit z hrany na kterou jsme nalezli abychom se vyhnuli zledovatělému dnu žlabu.
Vymrznutí poté už jen sedíme před Teryho chatou. Vždy to prostě nevyjde...

Obrázek s body zobrazenými v mapě  

Sněhový štít, Sněhové hrby (hřeben). Ladové sedlo (úplně vpravo)
První sněhová nadílka v Tatrách

FOTOGALERIE

3 komentáře:

  1. škoda, o týždeň neskôr by to už išlo..

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem hlavně stále o týden pozadu... O týden později už to vyšlo !!!
    2012.09.28 Vysoké Tatry - Sněhový, Ladový štít
    http://youtu.be/TrWTkjkx1Ik
    Foto a info snad brzy, ale není času. Teď odjíždíme na Dachstein. Mají tam spoustu těžkých ferrat tak snad něco vyběhnem.

    OdpovědětVymazat
  3. Super, tak to som rád, že ti to vyšlo! Ja som bol 27.9. na Prostrednom hrote v 100km vichrici, uplne brutal tam hore.

    OdpovědětVymazat