30. 11. 2011

2011.11.30 Vysoké Tatry - Hrubý vrch

Dnešní den bude nabitý. Protože zítra musím do práce. Čeká mě tedy večerní návrat domu. Opět škrtám tedy jakékoliv divočiny. Na řadu přichází jen skoro turistika. Cílem se stane Hrubý vrch (2428m) Po turistickém chodníku dojdu do Bystrého sedla odkud lehce na Furkotský štít. Z něj sice už po trochu exponovaném hřebenu až na Hrubý vrch. To jsem vyčetl z průvodce. Nebyl tedy důvod se ničeho obávat. Přesto kvůli „zkušenostem“ beru sebou i lano.(pokračování)

Ostrá, Krátká, Kriváň
Pohled z vrcholu Hrubého vrchu

FOTOGALERIE

O půl šesté parkuji na Štrbském plesu a za svitu čelovky po žluté značce směřuji do Mlynické doliny. Svítání mě zastihne, až nad vodopádem Skok. Ranních paprsku si ale užiji až skoro před výstupem do Bystrého sedla. Je krásně modro, ale v závěru doliny nepříjemně vyfukovalo a tak mám obavy, aby to nekomplikovalo chůzi po hřebenu.
V Bystrém sedle jsem byl jen někdy v zimních podmínkách. Tak je vlastně pro mě výstup nový. Tentokrát mohu sledovat chodník, protože až na občasná místa s ledo-firnem jsou teď krásné podzimní podmínky. Pohodovým tempem tedy po 9:00 stojím v Bystrém sedle. Už se těším, že přijde na řadu má „technická“ turistika než jen dosavadní nudná chůze po chodníku. Pro jistotu se v závětří sedla navlékám do úvazku a nasazuji přilbu.
Ze sedla je vydupaná cesta na lávku, aby odpočívající turisté neblokovali v tomto frekventovaném místě provoz. Když se v průvodci psalo „lehce na vrchol Furkotského štítu“ nijak to neřeším a vyrážím vpřed. Lávka brzy končí a všude jen příkré a dost kolmé skály. Po jedné takové se dostávám ke komínu. Trochu mě přepadají obavy, jestli jdu správně??? Podejít to spodem kvůli hlubokému žlabu nejde. Leda hodně klesat z Bystrého sedla dolu. Protože až další žlab vypadá nadějně. V průvodci se píše z Bystrého sedla…. Nejspíš to bude úsek na odrazení běžných turistu. Lezu kolmým komínem vzhůru. Ten padá několika desítek (možná stovek?) metru dolu. Není to tak obtížné, jak se na první pohled zdálo. Dolu bych tudy, ale nechtěl sestupovat. Následuje ještě jeden kratší usek po hladké dost kolmé skále. To už stojím na hřebenu. Hřebenu??? No spíš na hraně nějakého štítu. Na obě strany spadají hodně kolmé hladké stěny dolu.
Překvapivě zde nefouká vítr a tak se rozhoduji zkusit pokračovat vpřed s tím, že se to buď uklidní, nebo na konci slaním. Přelézám několik špičatých výčnělku o které se jistím alespoň smycou a docházím nakonec tohoto útvaru. Ten je podseknutý do převisu. S mými zkušenostmi a jen na sedáku rozhodně slaňovaní nepřipadá v úvahu. Ač nerad dávám si vzdušný štít znovu a vracím se zpět. Teď stojím nad komínem, kterým jsem zde vylezl. Hledám, kde udělat slaňák. Kromě omotání hřebene (kdy by se lani lomilo přes hrany dolu) nic nenalézám. Hledám tedy nějakou puklinu, do které bych mohl osadit improvizovaný kamenný friend. Nic takového ale nenacházím a tak nezbývá než zariskovat a slézt bez jištění. Jde o poměrně krátký úsek ale nad hlubokým komínem. Snažím se při sestupu alespoň pohazovat smycu po výčnělcích skal a mít neustále tři pevné body. Dostávám se dolu naštěstí kromě ztracené hodiny bez následku.
Z Bystrého sedla sestupuji snad do 1/3 kde přeházím do šikmého žlabu co směřuji vzhůru na hřeben. V některých místech se objevují i náznaky chodníku. Nalézám zde i malinký odznáček Vysoké Tatry. To mám nejspíš za odvahu při předchozím lezeckém výkonu :-) Po dosažení hřebene zjišťuji, že kromě začátku z Bystrého sedla je hřeben naprostý choďák. Lehce se dostávám na Furkotský štít. Zde kromě mužíka nic není. Přestupuji na druhý vrcholový výběžek a konečně spatřuji hřeben vedoucí k Hrubému vrchu. Budí opravdu respekt. Je hodně úzký a skalnatý s několika věžičkami.
Hned na začátku usnadňuje sestup jediný řetěz co zde je. Poté se už pokračuje po poměrně úzkém hřebenu. Pokud se nejde přímo po skalách je zde hodně markantní chodníček. Asi nejtěžší věž nacházející se hned na začátku se obchází z levé strany. Tedy naleze se na její začátek a pak se sestoupí dolu nalevo pod ní. To bych označil za jediný orientačně náročnější úsek. Poté už se pokračuje opět přímo po hřebenu. Závěr je o něco exponovanější. Slabší jedinci jej obejdou zprava. Není ale kromě jeho „vzdušnosti“ důvod nepokračovat přímo po hřebenu. Na hřebenu je několik mužíky, ale není zde opravdu kam špatně odbočit.
Z nevýrazného sedélka vystupuji přímo na Hrubý vrch. Vstupuji (občas vylézám) po členité skále středem hřebenu. Jak zjišťuji cestou dolu správně/jednodušeji (jsou zde i mužíci) Z sedélka se přejde do leva po nepříjemné, ale krátké skále na „lávku“ Přes žlab spadající z vrcholu a pokračuje se zešikma v levém směru vzhůru. Vrcholek je hodně rozložitý a poměrně skalnatý. Nacházím zde v betonu?/ kamenu X jinak zde není žádný vrcholový bod. Krásný rozhled je na Kriváň a při dobré viditelnosti jako jsem měl já i na Západní Tatry. Kousek pod vrcholem (směr Mlynická veža) je krásné závětrné místo kde si dávám pauzu. Je zde i bivakovací ohrádka z kamenu.
Cesta zpět je skoro stejná. Pod Furkotským štítem se ale pouštím znatelným chodníkem dolu do Furkotského sedla. Zde narážím i na starou žlutou značku. Vedl zde dřív výstup do Bystrého sedla. Docela zvláštní oklikou a určitě v její zrušení/přesunutí bylo to, že málokdo odolal nevyjít i na Furkotský štít. Z sedla sice chodník není už tolik výrazný, ale přesto mě lehce dovede až na žlutou značku k supermužíku nad Wahlenbergovým plesem.
Odtud už po žluté klesám Furkotskou dolinou. Závěr doliny je dost nepříjemný na kolena a protože dle rozcestníku je to časově nastejno sápu se po modré k Chatě pod Soliskem. Odtud je sestup na Štrbské pleso o něco příjemnější. Cestou si alespoň ještě okouknu i skokanské můstky.

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/  
GPX soubor /odmazal jsem několik chybných bodu/

4 komentáře:

  1. Máš popletené Bystré sedlo s Bystrou lávkou- preto si mal na začiatku hrebeňa problémy.

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám do mapy a průvodce a nikde ani zmínka o Bystré lávce. Žlutá vede taky přes Bystré sedlo, alespoň tak mi to z mapy/popisku přijde.

    V průvodci se píše:
    "Zo Štrbského plesa po žltej značke až na hrebeň do Bystrého sedla. Tu značku opustíme a po trávnato-sutinovom chrbáte vystúpime na Furkotský štít."

    OdpovědětVymazat
  3. Ten tvůj popis z průvodce je správně, ale z doby kdy žlutá značka opravdu vedla přes Bystré sedlo. Asi pro erozi to je přeznačené do Bystré lávky.

    OdpovědětVymazat
  4. áááá tak to vše vysvětluje. Ano ty informace z průvodce jsou z hodně starých publikací.

    OdpovědětVymazat