28. 8. 2011

2011.08.22 Vysoké Tatry - Jastrabia veža

Po noční cestě na Slovensko spím až do 8:00. Proto rozhodnutí padá na nějakou lehkou túru, kde není nutný časný start. Do oka mi padne Jastrabia veža (2137m) Měl jsem v plánu ji zdolat už při cestě z Jahňací štítu, ale počasí bylo proti. Jde o nevýraznou „malinkou“ skalku. Tím jak se strmě ční nad chatou Při Zelenom plesu je k nepřehlédnutí. (pokračování)

Kozi štít
Pohled z hřebenu na Karbunkulový hrebeň

FOTOGALERIE


Parkuji opět gratis u krajnice na odpočivadle kousek od Biele vody. Těch cca 300 m navíc za těch ušetřených 5,5 eur určitě stojí. Poté společně už s davy lidí trousící se k chatě Při Zelenom plesu stoupám vzhůru. Na ní většina „turistu“ končí a tak už sám pokračuji v hodně výživném stoupaní vzhůru po chodníku směřující na Jahňací štít.
Nahoře u Červeného plesa to už více žije. Turisté se loudají okolo něj, případně obdivuji plaché kamzíky, co se zde promenádují. Před Belasým plesem opouštím chodník a po trávě se vydám vstříc Jastrabi veži. Jak zjišťuji při sestupu, podařilo se mi minout krásný chodník, co k ní směřuje. Přesto jde o nenáročný výstup a tak to není až zase taková hrůza.
Zanedlouho nastupuji do prudšího žlabu spadajícího od začátku lávky, kam směřuji. Jsou zde už mužící, přesto opět míjím správný výstup a stoupám přímo žlabem vzhůru. Mělo se vystupovat po pravé hraně žlabu. Zanedlouho už stojím na ústi lávky směřující na Jastrabiu vežu. Ta opravdu nejde přehlednou a na jejím začátku je pomník horolezce co se zde zabil. Hned na nástupu je komplikovanější místo kdy kousek lávky chyby ač by se to nejspíš dalo přejít. Je jednoduší kousíček sestoupit do žlabu a elegantně to podejít.
Lávka je za letního počasí naprosto jednoduchá - hodně široká. Přesto je impozantní jak její hrana padá strmě dolu. Pro zimní zdolání jsou zde umístěny borhaky pro navázaní lana (Já tedy viděl jen jeden v pulce, ale pravděpodobně bude i jeden nahoře) Po lávce se vystoupí na travnatou plošinu z ní je to na hřeben pár metru.
Raduji se z vrcholu, ale pohled na GPS mě řekne, že na ten je to dál po hřebenu. Jenže hřeben je hodně exponovaný a příkře padající dolů. Nejde rozhodně o snadnou procházku a je potřeba hodně přemýšlet kde se chytit a kam šlápnou s tím, že se balancuje nad strmými srazy. Nejtěžší mi přišel přechod pravděpodobně Jastrabie štrby. Tam jsem uvažoval i o navázaní lana.
Vrchol není nijak označen a bez GPS bych asi ani nevěděl který, že to je. Pokračuji dál po hřebenu až nad Jastrabie sedlo tam hřeben prudce padá dolů. Bez lana by se to pravděpodobně nedalo pokračovat dolu do sedla. Vracet se stejnou cestou (jde sice o cca 100m exponovaného hřebene) se mi také nechce a tak se vrhnu na travnatý žlab padající směrem do Malé Zmrzlé doliny.
Jeho sklon je taky na hraně, ale jsou zde jakoby vyšlapané ? stupy a tak se dá tudy slézt i bez lana. Dole je větší travnatý plácek. Až dolu do Zmrzlé doliny by se ale určitě nedalo pokračovat. Dolu padají skoro kolmé skály. Dá se tudy obejít hřeben Jastrabie veže a vrátit se na ústí lávky.
Dolu po lávce je to bez problému. Poté se rozhodnu ještě po výrazném chodníku vystoupat vzhůru do Jastrabiho sedla. Od tud by se dalo pokračovat na Karbunkulový hřeben To je poměrně obtížná a dlouhá tura a tak se vracím zpět dolu.
Dolu už pokračuji dle mužíku po hodně výrazném chodníčku traverzujícím dolů k srážkovému měřiči. Ač jsem šel nahoru o několik metru vedle, přesto jsem si ho přehlédnul. Dole jsou dokonce z kamenu udělané schody to mě dovádí k myšlence, že zde byla možná i někdy i oficiální turistická cesta. Jak jinak by se zde vzali?

Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z sprievodca.ta3.szm.com  
Obrázek s body zobrazený v mapě  
DATA - grafy z výstupu  
GPX soubor /dvě hluché místa/
GPX soubor sestupu

Žádné komentáře:

Okomentovat