17. 12. 2012

2012.12.16 Vysoké Tatry - Ostrá veža

Na náš další trek v Tatrách si vybíráme opět snadno dostupný vrchol. Tím je docela nenápadná Ostrá veža.Turistům neznámý vrchol, který není ani zaznačený v běžné mapě. Zato v lezeckém průvodci je zde několik cest. Hanka vybírá dvě trasy PRŮVODCE. Buď trasu č. 1 Vyšný Ostrý zárez (II-III)  nebo trasu č. 11. Ostrý zárez (II-III). Zvolíme si až na místě dle podmínek. To se ukáže jako dost prozíravé (pokračování)

Úžasné inverzní počasí
Hanka leze
 FOTOGALERIE
Brzké ranní vstávání se nám vyplatí. Zatím co s čelovkami ničíme upravenou sjezdovku na Predné Solisko. Na východě se obloha projasňuje a začíná svítat. Teprve teď si vychutnáme krásné inverzní počasí. Z mraku vystupují jen protější Nízké Tatry. Slunce osvětluje první vrcholky hor. To už kráčíme do Furkotské doliny. Turistický chodník, ale není prošlápnutý, a je docela problém najít vůbec kudy vede. Přesto to "nejlepší" nás čeká až dole v dolině. Ač se to zdá kousíček, tak probojovat se pod Ostrou vežu nám zabere dobrou hodinu. Zasněžené kameny jsou dokonalou pastí a my nikdy netušíme, kde a jak moc se zaboříme. Případně do čeho zahučíme - zasněžená kleč. Míříme k prvnímu vytipovanému cíli a tím je žlab vedoucí do Vyšného Ostrého zářezu. Jak jej spatřuji tak je mi jasné že toto nedám FOTO. Druhý cíl má mít stejnou obtížnost což moc na optimismu nepřidá.
Zde už naštěstí nejsou tak šílený skalnaté prahy FOTO. Jen jde o extrémně zařezaný prah. Oblékáme se a loučíme se ze sluncem. V tomto žlabu určitě nezasvítí snad ani v létě. Po našich předchozích a ne moc bezpečných divočinách se rovnou navazujeme na lano.Vítá nás množství sněhu, kterým se pomalu brodíme vzhůru. První nevině vyhlížející prah je ve skutečnosti o dost těžší FOTO. Muže za to zejména měkký sníh. Rázem je o dobrý metr větší :-) S pomocí dvou lezeckých cepínu jej přelézám a kousek nad ním nalézám ve skále skobu. Dělám štand (fix) a Hanka lehce dolézá za mnou. Poté už pokračujeme opět v brodění vzhůru. Sklon se začíná přiostřovat. Nalézamé zde ve skále několik skob a tak není problém lézt bezpečně vzhůru.
Druhý prah FOTO vypadá opět nevině. Není tak kolmý jako ten první. Zato je o poznání delší. Nad ním nalézám opět skobu. Skoro závěrečný dolez už má slušný sklon - 60° FOTO Hanka stojící dole na štandu schytá množství sněhu. Při dolezu do Ostrého zářezu je třeba opět vylézt skalní prah. Zde mi to ujíždí a Já padám zpět pod něj. Sotva dopadnu vidím jak celá sněhová deska praská a valí se dolů. Ač nejde o žádnou mega lavinu, v tomto uzounkém žlabu je to i tak silný proud sněhu.Volám na Hanku lavina.... Naštěstí je cvaklá na štandu. Množství sněhu se tak jen přes ní prožene. Volá na mne že je OK, že ji to málem vytrhlo cepíny. FOTO. Nahoře v Ostrém zářezu dělám štand o sklaní hrot. Pohled dolu FOTO
Po několika hodinovém brodění ve sněhu už se nám nechce pokračovat. Navíc od západu se začíná počasí radikálně měnit. Proto zavrhujeme možnost dolézt na Ostrou vežu a do Sedielkového priechodu pokračovat hřebenem. Raději sestupujeme (Já sjíždím po zadku) mírným žlabem do Doliny Suchej vody FOTO. Někde v polovině sice koukáme na jakoby lávku. Přesto nakonec raději sestupujeme až pod skály. Tam už jednoduše docházíme do Sedielkova priechodu. Zde nás víta naprosto rozdílné počasí. Silně vyfukuje a vše už halí mlha. Rychle sbíháme/sjíždíme tedy dolů do Furkotské doliny. Daří se nám najít poměrně schudná cesta. Tak narozdíl od rána nás nečeká takové utrpení. Po už prošláplém turistickém chodníku míříme opět na Chatu pod Soliskom. Miříme dovnitř oklepat sníh a rozmrznout.
Sotva se vyslečeme, už je u nás Tatranská legenda Svetozár Lacko. Dává se s námi do řeči. Vede zde dnes lyžarský kurz. Vyzvídá, kde jsme lezli. Společně sedáme a příjemně si pokecáme. Dává nám spoustu tipu na zajímavé zimní výstupy. Příjemné posezení zakončí otázkou zda nechceme jet dolu lanovkou. Má kamaráda na lanovce a tak nám to domluví. Nakonec se tedy ještě i zadarmo svezeme. Hanka alespoň nebude muset trpět, že nechala doma lyže :-)


Turistická MAPA oblasti
Popis trasy z goat.cz na Ostrou (Není uveden výstup!)  
Popis trasy z tatry.nfo.sk (trasa č.11)  
Obrázek s body zobrazenými v mapě  
DATA - grafy z výstupu /nadmořská výška je +/- 100m hodně orientační!!!/
GPX soubor

Předchozí treky na Sedielkovou kopu
2011.10.30 Vysoké Tatry - Sedielkova kopa
 

Žádné komentáře:

Okomentovat